Yukarı Git

LandForce - Hayvanciliga devlet destegi artirilmali BB

 LandForce - Hayvanciliga devlet destegi artirilmali BB

BASIN BÜLTENİ                                                                                       04 ARALIK 2013

LANDFORCE Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır:

“Hayvancılığa devlet desteği artırılmalı”

Ülkemizin tarım ve hayvacılık makineleri sektörünün öncü markası LANDFORCE Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, 2013 yılı içerisinde tarım ve hayvancılığa yapılan devlet desteklerindeki artışı değerlendirdi. Kır, “2013 yılı içerisinde hayvancılık için 2,4 milyar lira destek açıklanmıştı. Yıl sonuna kadar hayvancılığa 500 milyon liralık ilave destekle toplamda 2.9 milyon lira destek verilmiş olacak. Desteklerin artırılıyor olması sevindirici fakat bu rakamlar yeterli düzeyde değil” dedi.

2014 yılında tarıma toplam 9,8 milyar lira destek verilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Kır, “Desteklerden en büyük payı yüzde 33 ile fark ödemesi-prim destekleri alacak. Gelecek yıl 17 üründe toplam 3,2 milyar lira fark ödemesi yapılacak. İkinci sırada ise 2,7 milyar lira ve toplam bütçede yüzde 29 payla hayvancılık destekleri yer alacak. Bu destekler sevindirici olsa da ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmeye başlayan tarım ve hayvancılık için yeterli seviyede değil” dedi.

Kır, “Tarım ve hayvancılık desteklemeleri 2008 yılından itibaren yıllık olarak uygulanmaya başlandı. Bu desteklerin toplam destekleme bütçesi içerisindeki yeri 2012 yılında yüzde 29,3 iken, 2013 yılında yüzde 32,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. 2014 yılında ise söz konusu desteklerin toplam destekleme bütçesi içindeki payının yüzde 29 seviyesinde olacağı öngörülüyor. 2013 yılı içerisinde hayvancılığa yapılan desteklemelerin tahmin edilenin oldukça üzerinde beklenmesinin sebebi ise hayvan başına destekleme ödemeleri ve süt teşvik primindeki artışlardır” dedi.

LANDFORCE Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “Tarımsal destekleri yalnızca Türk çiftçisine sağlayacağı parasal katkılar ve destekleme alımları ile sınırlamak çok yanlış. Bu desteklemelerin tarımsal yapımız göz önüne alınarak çok boyutlu şekilde düşünülmesi ve kendi yapımıza uygun olan özgün modellerin geliştirilmesi gereklidir. Aksi halde daha önce yapılan ve kısır döngü yaratan uygulamalardan kurtulmamız mümkün olamayacaktır” diye konuştu.